… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Penjajah

Hakim flip flop dan penyelamat ummah

Salam bahagia. Ada yang bahagia. Ada yang kecewa. Dan ada yang meroyan. Aku, pada waktu keputusan diumumkan, masih lagi sengal2 otak sebab pengaruh antibiotik dan ubat selsema. Bepeluh pun ada. Macam tak percaya. Dalam masa yang sama takut juga pada efek halusinasi dek ubat2 yang ditelan menyebabkan aku tesalah dengaq dan baca. Anwar dibebas dan dilepaskan. Tok hakim tak baca keseluruhan penghakiman, tapi...

Zionis APCO dan video lucah

Tadak pembuka kata, straight to the point, apa cerita video lucah yang dok heboh dikompangkan oleh laman2 web tukang sorak ameno semenjak duamenjak ni? Semalam, satu laman web picisan ameno menyiarkan sedikit klip yang memaparkan video yang dikatakan mirip musuh ketat mereka yang paling mereka geruni. Dan gegak gempitalah sekejap Tanah Melayu berbicara perihal video ini – dari yang bekerja dengan swasta...

Outsource Rasis, Fitnah, dan Rahsia Negara

Ameno gila ‘outsource’ sekarang ni. Untuk orang yang menjajah negara dan menguruskannya secara korporat seperti ameno, outsource adalah penyelesaian mudah untuk meletakkan masalah dalaman difikir oleh pihak luaran. Satu ketika beberapa tahun dulu, ada syarikat yang ‘gila outsource’ sampai ke tahap yang tinggal cuma CEO dan sekretari. Department yang lain habis dioutsourcenya. Secara...

Bukan masalah GST. Masalahnya ialah korupsi!

Telah diwar2kan bahawa harga minyak akan naik lagi. Bersama itu juga, cukai barangan dan service (GST) akan diperkenalkan kepada seluruh rakyat tanah Melayu. Semuanya ini, kata ameno-BN, untuk ekonomi rakyat, yang akhirnya rakyat juga akan mengecapi kenikmatannya nanti. Disamping itu juga, dua perkara tadi perlu untuk Malaysia terus kompetatif di arena antarabangsa. Here is the best part. Rakyat tak pernah...

Ameno itu celaka permainannya

Nazri telah umumkan bahawa di sebelah Sabah dan Sarawak, Allah dibenar guna untuk Kristian. Tetapi di Semenanjung, ianya tidak dibenarkan. 1986, telah diputuskan bahawa isu nama Allah ini tidak boleh digunakan oleh selain Islam. Hanya beberapa negeri sahaja yang ‘taat’ pada perintah tersebut, manakala Penang, Kuala Lumpur, Sabah dan Sarawak (atau mungkin ada lagi) tidak mengambik endah ‘tuntutan’...

2010? Hahaha!

Selamat tahun baru 2010 kepada semua pembaca setia blog ni! Sebagai memulakan coretan, ingin aku bagi satu soalan cepumas di awal tahun, adakah anda menyembah Allah yang sama di tahun ini? Hahaha Opps, sebelum para jihadist ameno dan utusan malaysia mula berkumpul dalam blog ni untuk menyatakan iman mereka yang sangat tebal itu, aku cuma nak maklumkan bahawa aku melawak saja. Sama seperti mereka melawak jadi...

Kelambu untuk ameno. Denggi untuk PAS

ameno sekarang dalam mode berusaha bersungguh2 untuk menggulingkan Nik Aziz dalam usaha menjadikan projek “kerajaan perpaduan” tidak mendapat halangan yang besar. Dibantu dengan setompok dua manusia2 rasis dalam PAS yang mengidam untuk bersekelambu dengan ameno, perkara ini kelihatan semakin mudah untuk mereka. Justifikasi mereka yang ingin Nik Aziz ditamatkan perkhidmatan ini cukup mudah dipahami....

Me”Melayu”kan PAS

Koalisi antara parti untuk mempercukupkan korum bagi merealisasikan sebuah kerajaan bukanla satu benda baru. Di Indonesia, Golkar terpaksa berkoalisi dengan Demokrat pada pada pilihanraya dua pemilu lepas. Di Thailand pun camtu jugak. Abhisit tentu tak berpeluang jadi Perdana Menteri jika tidak berlaku koalisi di antara parti2 pembangkang untuk membentuk kerajaan. Oktober lalu, aku berkesempatan diundang sebagai...

20 tahun “meraikan” demokrasi, dunia terus melara.

9 November, tarikh yang “dirayai” oleh rakyat German, terutama sekali mereka yang berdekatan dengan Berlin. 9 November, 2009 genap 20 tahun tembok yang terpacak di tengah Berlin dirobohkan. Tembok yang menjadi pemisah antara dua German. German Barat dan German Timur. Dua blok yang bersengketa semasa musim Perang Dingin. Keruntuhan tembok tersebut memberi harapan yang baru pada dunia. Seolah2, dengan...

Isa Samad, icon sebenar “Robin Hood” Melayu?

Apa pandangan aku pasai keputusan PRK BP hari Ahad lepas? Pandangan aku untuk masa depan Malaysia agak kabur. Pertama, sebab signal “biar rasuah, janji baik” dah berjaya dihantar oleh ameno kepada semua rakyat. Sekurang2nya rakyat di BP. Ini adalah susulan kepada manifesto mereka yang lebih besar iaitu “biar jahat, asal Melayu” yang selama ini dipertahankan “demi Negara, Bangsa,...
Page 1 of 41234
Powered by the people for the people