… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Penjajah

Mukhriz, tak payah dok buat heran.

Mukhriz sehari dua lepas dok wat garu kepala heran sebab Anwar ada jumpak orang kuat yang sokong perang di Amerika. Tak pulak disebut berapa banyak Anwar bayar pelobi Yahudi untuk bejumpak. Tadi dalam tivitiga Tuhan selak sikit tentang perlakuan orang-orang munafik ni. Bacalah caption di bawah, daripada orang kuat tentera udara Amerika.

Aku bukan anak bangsa Malaysia. Aku anak bangsa dunia!

Nak tau apakah masalah kerajaan Malaysia di bawah BN dulu, kini, dan selamanya? Teringin nak jadi hebat di mata dunia dengan meniru cara negara kapitalis barat. Pembaziran, kerugian, dan kebangangan. Semuanya dibuat atas nama “sales and marketing”. Mempromosikan negara. Meningkatkan imej negara di mata dunia melalui projek2 mega yang menelan belanja berjuta2. Sifir ameno ialah Tanah Melayu ini hanya...

Buluh runcing untuk kepala lembu

Nampaknya hubungan Malaysia dan Indonesia kembali tegang setelah relaks sekian lama. Selama ini kita hanya bertegang dengan Temasek. Tetapi selepas lawatan mantan PM negara itu, Encik Lee Kuan Yiew mengadap isteri Najib, kita kelihatan menukar tektik dalam hubungan luar pulak. Sekarang, Temasek, negara “snobbish” dan “kiasu” yang dikompangkan oleh ameno selama ni dengan tuduhan2 rasis...

1Malaysia ialah “One Israel”?

Mungkin ramai lagi yang belum mengetahui bahawa Ehud Barak, ketua parti Labor Israel pernah dan telah menggunakan slogan “One Israel” bagi meraih sokongan kembali kepada partinya dahulu. Parti Labor dikatakan tidak disokong oleh rakyat israel laknatullah sendiri kerana ianya elitis dan snobbish. Maka satu kaedah perlu diperkenalkan untuk meraih semula sokongan kepada parti yang dipinggirkan ini....

ROsmah + Najib = RON

Mail Sabri kata harga minyak tak naik. Ianya kekal. Sama ja. Ada minyak harga dua hengget. ada minyak ada sringgit lapan kupang. Sama ja. Tadak beza apa pun. Apa pun tak naik. Semua maintain. Steady. Cuma, katanya, minyak RON97, yang selalu rakyat pakai tu, dia naikkan taraf kepada minyak premium. So, bila dah naik taraf ni, otomatik la harga pun canak naik. RON97 naik dari RM1.80 ke dua ringgit. Tapi jangan...

“Demi Melayu”, broker tanah pertahan pencuri sekerap?

TPM makin tersepit di PRK Permatang Pasir. Semalam dia samakan warning dan denda yang dikeluarkan oleh BAR Council kepada pencuri sekerap (Rohaizat) sama dengan saman parking, not an issue – small matters. Broker tanah sekoq ni dah hilang akal agaknya? Pencuri sekerap sblm dilucutkan kelayakan guamannya, telah pernah didenda sebanyak 2 kali oleh BAR, menunjukkan calon ameno kali ni sangat tenat kelakunya! Malam...

Rais Yatim bodohkan Melayu demi “Melayu”?

Dalam “MSC Bill of Guarantee”, di bawah perkara 7 jelas dinyatakan bahawa kerajaan berjanji kepada semua pelabur, dan bakal pelabur untuk memastikan tiada tapisan untuk internet, “Ensure no internet censorship”. Ini kerana, rasionalnya, rakyat yang mendapat akses kepada maklumat adalah rakyat yang berpengetahuan. Dan MSC dibangunkan oleh tenaga rakyat yang berinformasi. Bila Rais Yatim...

Antara babi dan penjahat yang nak mati

Dalam seronok ameno berkompang melalui medianya akan perihal “kerajaan perpaduan” dengan PAS, kita mungkin terlupa suatu perkara. Ya, mereka mungkin betul tentang keresahan rakyat dan ketidaksenangan rakyat dengan inisiatif itu. Dalam masa yang sama, ia telah diterjemahkan dalam bentuk tidak puas hati dalam blog2 dan media2 alternatif. Dan secara kasarnya, ia dilihat seperti PAS menerima kesan dan tamparan...

Melayu itu makin kuat. Ameno yang makin lemah.

Harussani harini dipetik Utusan sebagai berkata bahawa Melayu dan Islam semakin lemah, dan hanya akan boleh kembali kuat kalau PAS dan ameno bergabung. Aku terfikir pak syeikh ni mau lobi jadi calon Manik Urai ka? Heh. Aku respek ulama’, dan oleh itu aku juga respek Harussani. Aku reserve komen aku pada beliau. Tapi aku cuma nak sentuh tentang Melayu dan Islam yang lemah. Soalan : sejak bila Melayu...

Najib Penjenayah Glokal?

Aku tanak tulis pepanjang. Bukan sebab aku takut butang blekberi bold aku lekang sebab masih dalam mode menciwi, tapi sebab apa yang aku nak tulis ni adalah ulangan daripada apa yang pernah aku tulis sebelum ini. Tentang kes Altantuya dan Malaysia. Tiada sebarang kompromi lagi bahawa, sepertimana saranan mahadet, najib harus membersihkan namanya yang teruk dilibas oleh media, pembangkang, dan juga khalayak...
Page 2 of 41234
Powered by the people for the people