… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Penjajah

Bathista, Suharto, dan pemimpin ameno

Aku baru sudah nengok Majalah 3 kat tivitiga. Bukan sebab aku peminat setia rancangan ini. Bukan juga sebab aku nak bantu naikkan rating Media Prima, jauh sekali aku nak menyapot Johan Jaafar, tapi sebab Astro aku buat hal dekat seminggu dan aku dah talarat tengok movie dah. So, aku terpaksa lepas gian tengok tivitiga tadi. Kebetulan time aku tengok adalah segemen sejarah ka hapa tatau, cerita tentang Fort...

1Malaysia tidak bangang!

Zahid Hamidi sekarang dah mula nunjuk belang. Dah mula nak jadi panglima perang. Isunya? Komunis. Malam tadi dalam tivi bukan main lagi dok acah2 kata tentera kerjasama dgn polis nak lawan pengaruh komunis yang kononnya kelihatan semakin menular dalam negara. Isu komunis ni bermula bila adanya tuntutan daripada bekas anggota Parti Komunis Malaya untuk kembali ke Malaysia setelah hidup dalam buangan. Dari situlah...

Perjuangan menuntut kemerdekaan bermula sekarang

Ameno yang merampas Perak sampai sekarang terusan mempertahankan perbuatan mereka kerana katanya “tidak sanggup melihat tanah jatuh ke tangan Cina” sepertimana yang telah dilakukan oleh Pakatan Rakyat sebelum ini. Kata mereka, Perak tidak boleh dibiarkan menjadi seperti Singapura. Kata mereka lagi, Pakatan Rakyat bagaikan Yahudi yang merampas tanah orang Melayu. Mereka mula menyamakan diri mereka...

Najib, Altantuya, Jambatan Bengkok, dan 30%

Mahadet tiba2 berbunyik tentang Altantuya dan Najib! Wow! Ini sudah menarik. Aku rasan inilah kali pertama mahadet bercakap secara terbuka mengenai skandal ini. Kali ni aku sangat bersetuju dengan cadangan mahadet untuk laki Rosmah membersihkan namanya daripada tuduhan rasuah dan pembabitannya dalam pembunuhan kejam, zalim, dan penuh konspirasi ke atas wanita Monggolia. Satu2nya kenyataan yang boleh membuatkan...

Belum lawan dah banyak alasan!

Jadi, secara tiba2 pilihanraya menyusahkan rakyat? Laki si Rosmah dan seluruh menteri2 kabinet Ikea hari ni secara bersatu hati mengatakan bahawa pilihanraya menyusahkan rakyat dan membuang masa. Sekali dengaq macam orang takut pun ada. Kenapa laki si Rosmah ni kata pilihanraya menyusahkan dan membuang masa? Apa pulak kaitan pilihanraya dan buat kerja urus ekonomi negara? Yang nak bertanding nanti bukannya...

Wahai umat Melayu, ayuh bersatu!

Harini bergegak gempita seluruh Tanah Melayu bilamana Utusan Malaysia memaparkan headline mengajak umat Melayu bersatu. Katanya, Melayu perlu bersatu sebab bangsa lain dah mintak macam2. Betoi atau tak bangsa lain mintak macam2, itu aku tatau, yang aku tau kalau aku tulis lebih2 pasal perkauman ni nantih, kompom tidoq Kemunting. Utusan takpa. Aku, tak bulih. Tapi aku pun tamau nak sanggah cerita Utusan harini....

Kitar Semula Bermula dari Kabinet

Tidak dinafikan lagi bahawa laki Rosmah bakal berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan pejuang Pemanasan Global, Al Gore. Ini kerana laki nombor dua Rosmah ini telah membuktikan pada seluruh rakyat Tanah Melayu bahawa dia amat prihatin dengan alam sekitar dengan memperkenalkan Teknologi Hijau melalui kementerian yang diubah nama iaitu kementerian Tenaga, Tekonlogi Hijau, dan Air (Energy, Green Technology,...

Siri bercakap dengan Jin – Hello, Paklah di sini

Wawwiii. Heboh satu tanah melayu semalam bilamana ada laporan polis jumpak kertas jampi bawah meja Paklah. Dan bukan bawah meja Najib. Bagi aku, nasib baik kertas jampi. Kalau C4 lagi kecoh! Setakat ni, tiada pihak yang bangang sanggup mengaku bertanggungjawab. Kambing hitamnya mungkin amah cuci pejabat atas alasan marahkan Paklah sebab selalu bagi sepah2 bilik miting lepas mesyuarat. Sapa yang jumpak? Pasukan...

Do Re Mi Pasola – Tido?

“Hai tikar pandan terbang, bawalah kami balik ke negara Pasir Berdengung. Zam zamm… Alakazamm!!” Dan mereka pun sampai ke negeri Perak. Sorry, Pasir Berdengung. P Ramlee memang best. Teringat lagi cerita “alip min nun wau, alip tendang wau, sarkis”. Sharp. Sinis tetapi tepat. Masa tengok cerita Laksamana Do Re Mi dulu, tak pernah aku terpikir macamana ada negeri yang boleh...

Ameno juara moral? Geli!

So, suddenly manusia yang tido naked adalah mereka yang terdiri daripada orang2 yang tak bermoral? Wah, Malaysia nampaknya telah menangkat “tolok moral” ke tahap yang lebih tinggi sekarang. Khir Toyo pulak berkokok bagai bapak ayam penjaga moral, menyuruh YB Eli meletak jawatan hanya kerana dia (Eli, bukan Toyo)(tak lalu aku kalau Toyo), tido berbogel. Tinggi sungguh tahap moral orang2 BN nih!...
Page 3 of 41234
Powered by the people for the people