… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Blurt

Isley ‘Palestin’ dan bungo palestik

Mulanya depa tak paham ‘ultra vires’. Dikatanya menghina Sultan. Kemdian depa tatau Karpal Singh parti apa, maka ditulis sesedap rasa. Terkini mereka melaporkan Nik Aziz (TGNA) kata Islam Palestin adalah Islam Palsu. Semalam TGNA buat statement pelik kenapa paper spin sampai bunyi dia kata ‘Islam Palestin’. ‘Nak lagokey sayo dengey Palestin pulok’, kata TGNA dalam interviu...

“Demi Melayu”, broker tanah pertahan pencuri sekerap?

TPM makin tersepit di PRK Permatang Pasir. Semalam dia samakan warning dan denda yang dikeluarkan oleh BAR Council kepada pencuri sekerap (Rohaizat) sama dengan saman parking, not an issue – small matters. Broker tanah sekoq ni dah hilang akal agaknya? Pencuri sekerap sblm dilucutkan kelayakan guamannya, telah pernah didenda sebanyak 2 kali oleh BAR, menunjukkan calon ameno kali ni sangat tenat kelakunya! Malam...

Polis diperbudakkan lagi oleh rakyat

Suasana di sekitar KL telah mula tegang bermula dari lepas Zohor tadi. Kawasan yang paling gamat ialah sekitar Sogo, yang merupakan ground zero peserta perhimpunan GMI. Yang menariknya setiap kali himpunan besar begini, Unit Amal dan pengurusan perhimpunan nyata sekali tidak pernah gagal mengawal situasi. Aku kagum. Betoi. Cekap. Taatnya mereka pd arahan, seolah2 mereka ni boleh ganti polis pasni. Himpunan kali...

“Bungalow Mewah” Lim Guan Eng

Tadi sibuk kat tivitiga ketua pemuda Gerakan Penang kompang isu Lim Guan Eng sewa “bungalow mewah” sementara tunggu kediaman rasminya siap. Bagi aku, gambar yang disiarkan tu bukan selayaknya diduduki oleh KM Pulau Pinang, tapi untuk guru besaq ataupun pengetua sekolah menengah yang dah nak pencen. Apppaaa daa Gerakan nih. Nak buat stunt pun belajaq la dulu dari geng PR ni. Rumah Guan Eng duduk...

Mikaeel Jackson meninggal.

Terkejut dengan berita selepas subuh tadi bila menonton BBC dan CNN yang melaporkan beliau ditemui tidak bernafas di kediamaannya di LA. Kemudian LA Times melaporkan beliau telah meninggal. Terakhir sekali aku dapat tahu pada Februari lepas, selepas memeluk Islam, dia tak dapat hidup lebih dari enam bulan sebab masalah jangkitan paru2. Oleh kerana tiada berita yang mengatakan beliau telah keluar dari...

Selsema babi?

Ok, kita cuak dan kelamkabut bila WHO naikkan level selsema babi kepada tahap 6 – tahap tertinggi untuk penyakit. Kita kuarantin. Kita declare. Kita saring kat airport. Kita kena sain deklarasi. Kita kena pakai tutup hidung. Kita dinasihatkan jangan pi ke negara2 berisiko tinggi. Malahan semua kontak (hahaha, sekarang contact dah jadi kontak) kita pun kena buat ujian kalau kita disyaki kena selsema babi....

Merah ka? Hijau ka? Biru ka?

“Ini Shell, International company, banyak pandai!”, sorang pekerja Shell tegoq aku masa aku tengah layan pam minyak. Aku kata dia pekerja sebab nampak dia pakai vest dan baju stesen minyak tu. “Tengok, 30 ringgit, itu tangan boley dapat duit. Lagi banyak ringgit, lagi banyak boleh dapat itu duit”. Aku nganga sikit tak faham. Dia tunjuk kempen Shell pabenda tah kat papan sebelah gambaq...

Menunggu khabar toyol di Putrajaya

Setiausaha AIC semalam bergurau dengan aku, katanya kabinet baru ni adalah kabinet Rosmahathir. Sebabnya ada bunyik2 nakal mengatakan Zulhasnan tak diambik semula sebab Rosmah tak bekenan dengan bininya. Begitu jugak beberapa menteri yang gugur, banyak suara2 sumbang mengaitkan Rosmah dalam percaturan ini. Mahathir pulak pastikan si Mukhriz tak terus2 meraung dalam bilik dan tak mau keluaq makan sebab sedih...

Cik Det – welcome back!

Aku tadak benda nak tulis. Cumanya rasa sangat2 best bila dua bukit kita dah menang. Lagi bestnya bila dapat tau PKR, yang dikatakan parti luar, semakin mendapat tempat di Sarawak. Terima kasih mahadet sebab kembali menyusahkan BN dan ameno! Hahaha! Dengan Najib yang lansung tadak karismatik, dengan bininya yang penuh dengan tangkal skandal, dan dengan penasihatnya yang sangat2 dibenci oleh rakyat mutlak,...

Antara 60 biliyon dan santapan tengahari

Laki Rosmah bentang bajet 60 biliyon! Tapi orang dok sibuk tanya sapa makan tengahari ngan Paklah tadi? Hahaha Bab makan tengahari Paklah, Anwat, dan Syeikh Mahmud, itu kita biaq para Nostradamus telek dalam timba. Apa yang depa besembang selama sejam sebelum masing2 balik ke Parlimen tersenyum riang, gua no komen. Timba ada ayaq, cuma tadak limau purut nak kacau dengan jari telunjuk. Dok nampak icon kertas...
Page 2 of 3123
Powered by the people for the people