… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Bagitau

Hakim flip flop dan penyelamat ummah

Salam bahagia. Ada yang bahagia. Ada yang kecewa. Dan ada yang meroyan. Aku, pada waktu keputusan diumumkan, masih lagi sengal2 otak sebab pengaruh antibiotik dan ubat selsema. Bepeluh pun ada. Macam tak percaya. Dalam masa yang sama takut juga pada efek halusinasi dek ubat2 yang ditelan menyebabkan aku tesalah dengaq dan baca. Anwar dibebas dan dilepaskan. Tok hakim tak baca keseluruhan penghakiman, tapi...

Cerita ‘WikiLeaks’. Realiti atau hoax?

Satu Malaya sudah gempaq dengan ‘pendedahan’ sebuah laman berita tabloid di Australia – The Sun-Herald – mengenai siri perbualan antara Temasek dan Australia. Seluruh media di Tanah Melayu ini, terutamanya TV3 dan Utusan memetik berita dari akhbar tabloid tersebut dan dengan bangganya mengulang2 part yang diorang seronok nak ulang – which is aku malas nak ulang. Aku, sepertimana...

salatMK ke semi final! Alhamdulillah.

Bulan April haritu aku terpanggil untuk belajar J2ME sebab tiada applikasi solat yang percuma dalam BlackBerry, dan kedua, Celcom kata nak buat pertandingan BlackBerry Apps. Ambik masa dua bulan untuk siapkan salatMK, applikasi solat untuk semua pengguna BlackBerry. Dalam masa dok bangunkan app tu, rata jugak aku contact orang dalam Celcom tanya camana nak submit app untuk pertandingan? Jawapan yang aku terima...

Taik cicak atas sejadah

Oklah, kepada yang datang ke sini mencari semula di manakah letaknya telekan aku berkaitan rahimi osman pada tahun 2008 dulu, boleh terus klik di sini. Untuk makluman, aku telah menjangkakan perkara ini akan berlaku. Pernah menyuarakan kegusaran ini. Ada pihak yang ambil pedulik, dan ada pihak yang terpaksa pejamkan mata atas alasan2 tertentu. Yang penting bagi aku, perkara tersebut telah disampaikan. Bukan...

salatMK – misi utama selesai

Setelah dua bulan mengadap Eclipse, dengan beribu2 lines of code, dan berat badan yang makin bertambah, salatMK akhirnya telah berjaya mencapai objektif utamanya : applikasi BlackBerry percuma untuk mengingatkan solat, dan penunjuk arah kiblat. Jumlah download keseluruhan salatMK sepanjang bulan Mei 2010 ialah sebanyak 30,000 lebih. Majoriti download dari Mobihand.com dan matkeri.net selain dari Getjar, Pocketgear,...

salatMK ver 2.1

Alhamdulillah selepas release versi 1.0b lebih kurang seminggu yang lalu, semalam salatMK versi naiktaraf 2.1 dah publish to public. Antara features terbarunya ialah Dah ada azan. 5 waktu boley set samada nak azan atau vibrate atau nothing. Dah ada kalendar hijrah. Kalendar keluar small notification pada hari2 special. Tambah waktu imsak. Boleh check update untuk latest version. Semalam juga BlackBerryCool.com...

salatMK dan gesaan henti pembodohan

Dah lama aku ngidam nak create app dalam henpon. Sejak aku mula2 guna henpon yang boleh install app, Dopod. Pernah try, tapi gagal sebab nak kena belajar language baru – bahasa komputer baru. Bukanla aku nak masuk lif dan tekan butang sendiri, tapi aku boleh program dalam banyak bahasa. Bermula dari QBasic, ke Pascal, Visual Basic, C++, Perl hingga ke PHP dan Javascript. Bak kata orang Kedah, gejut tengah...

Jawatan Ketua Pembangkang : Khairy Politikus Lucu dan Dangkal

Kuala Lumpur – Kelab Anwar Ibrahim (AIC) melihat kenyataan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengenai kedudukan Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang adalah satu kenyataan yang lucu dan dangkal. Khairy berhujah bahawa pengekalan Dato’ Seri Anwar sebagai Ketua Pembangkang akan mengundang lebih banyak masalah bukan sahaja kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) malah kepada Pakatan...

Nama “Allah” Bukan Isu Perkauman

Kenyataan Media Kelab Anwar Ibrahim (AIC) 12 Januari 2010 Kelab Anwar Ibrahim (AIC) memandang serius akan kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussien sebagaimana yang disiarkan di bawah tajuk Hishamuddin: Police Probing Further Into Church Attacks dalam akhbar The Sun edisi atas talian bertarikh 12 Januari 2010. Ia berikutan beliau merujuk satu kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan...

Hotel Seri Malaysia, bilik kepam untuk sekeluarga!

Hotel Seri Malaysia. Sebut hotel tu, cukup untuk membayangkan keselesaan ala2 Melayu. Dengan juadah buffet eksotik Melayu, layanan mesra dan ramah dari para pekerja. Suasana nyaman dan selesa ala2 kampung merupakan harapan tertinggi untuk mereka yang belum pernah menginap di sini. Dengan rangkaian hotelnya di seluruh Malaysia, hotel Seri Malaysia merupakan satu harapan baru kepada mereka yang inginkan kualiti...
Page 1 of 212
Powered by the people for the people