… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Santai

Catatan ke Jepun. Misi ‘kamikaze’.

Jepun, satu2nya tempat yang aku mengidam nak pergi, dan rasanya tak mungkin akan sampai selama hidup aku sebagai seorang matkeri. Ceritanya sana makan susah, kos hidup tinggi, bahasa pun pelik, tulisan pun pelik. Semua orang yang aku tanya, yang kebanyakannya tak pernah sampai ke sana, kata Jepun susah mau hidup. Mahal.  Itu hujah pertama. Bahasa. Itu hujah kedua. Dan hujah ketiga, memang aku takkan mampu,...

salatMK dan gesaan henti pembodohan

Dah lama aku ngidam nak create app dalam henpon. Sejak aku mula2 guna henpon yang boleh install app, Dopod. Pernah try, tapi gagal sebab nak kena belajar language baru – bahasa komputer baru. Bukanla aku nak masuk lif dan tekan butang sendiri, tapi aku boleh program dalam banyak bahasa. Bermula dari QBasic, ke Pascal, Visual Basic, C++, Perl hingga ke PHP dan Javascript. Bak kata orang Kedah, gejut tengah...

Germany : 2 awesome weeks!

Youth leaders yang sangat kool Sapa yang tak pernah bercita2 nak merantau ke tempat mat saleh masa sekolah dulu? Kurang2 ada setengah dari kita yang jadikan “study oversea” sebagai motivasi untuk rajin belajaq. Nak fly. Duduk tempat sejuk. Tengok negara orang. Masa aku sekolah dulu, aku tak pernah terfikir aku akan dapat jejak kaki ke negara mat saleh. Pertamanya, sebab aku tau mak ayah aku tak mampu...

Toilet, Obama, dan hutan

Empat hari keluaq dari Akedemi berjalan2 sambil bertemu dan berdiskusi dengan manusia2 penting di German merupakan satu pengalaman yang paling nikmat. Perjalanan kami dari Gummersbach ke Berlin merentas kawasan2 menarik. Naik bas. Pemandangannya sungguh cantik. 6 jam atas bas rasa macam tak puas. Walaupun ada kalanya terlena, tapi setiap kali jaga, mata dilunakkan oleh kehijauan padang dan pokok serta jernih...

I’m stupidddd!!

Nyata sekali budak2 muda di sini, selain daripada berminat dengan dialog, idea2 baru, perjumpaan dengan pimpinan dari German, mereka jugak sangat berminat dengan Ukraine, Georgia, dan Afrika Selatan. Kalau orang kampung aku, depa kata “macam dalam tivi!”. Big bos youth dari Afrika Selatan macam model iklan Walls. Georgia dan Ukraine pulak masing2 macam model catwalk baju keluaran Paris. Mamaaamiiiaaa! Aku...

16€, Tanzania, Pakistan, dan India

Mesyuarat dan perbincangan makin hebat. Rata2 kami berkongsi satu pandangan yang sama : present goverment sucks! Seriously. Ramai yang merasakan bahawa di negara mereka, terutama Russia, Ukraine, Egypt, dan (maldives?), kekangan ke atas golongan muda begitu ketara sekali. Sementara negara2 yang lain terus bergelut dengan isu terrorisme dan general oppression terhadap rakyat. Mereka semua ini muda2. Lebih muda...

Teknologi German yang meletihkan

Jet lag. Ingatkan hero, rupanya terjebak jugak dengan jet lag. Pukul empat pagi aku dah terkebil2 mata tengok siling. Tabulih lena dah. Mana daknya, badan rasa macam pukul 10pagi, perut dah gejut makan roti canai, tapi kat sini baru pukoi 4 pagi. Telan ayaq lioq. Buka tivi. Semua bahasa Jerman. SEMUA, termasuk James Bond! Hahahah. Bab James Bond ni aku layan tengok sat. Kemain fasih cakap Jerman. Tegelak sorang2....

C4 Productions terbang ke German?!

Sedang syoq melayan cerita “Che” kat skrin kusyen depan, tiba2 keluaq gambaq Rosmah Penguin duduk!! Alamakkk!! Geng C4 Productions naik satu kapai terbang ngan aku ka? Mana la tau kot2 RPK hantaq hacker utk hack system dan keluarkan video “Perempuan Puaka” untuk tontonan semua penumpang pesawat luar negara. Selang lima menet kemudian keluaq pengumuman. Sistem media bermasalah dan mereka...

Lapaq di gate C3

Sedang melepak2 di balai berlepas menunggu giliran untuk dipanggil masuk ke perut kapal. Seriously, aku tak tau pukul berapa waktu Malaysia aku akan sampai ke German. Tengok pada tiket, aku patut bertolak dari Amsterdam ke Cologne pulu 8.30pagi waktu di sana. Geografi bukanlah subjek faveret aku masa kat sekolah dulu. Oleh itu aku tak tau nak kena tolak atau tambah berapa jam. Ruang gate C3 sekarang dah dipenuhi...

AIC ke Gummersbach, Germany

Aku dedicate kan 2 minggu blog ini untuk coretan sepanjang pengalaman di International Academy of Leadership, Gummersbach, Germany. Sepertimana orang lain yang tak pernah menyangka dirinya akan diberi penghormatan dan peluang sebaik ini, aku amat bersyukur dan bertengkiu kepada Friedrich Naumann Foundation sebab memilih matkeri mewakili Malaysia ke sana. Ke tempat di mana para pimpinan dan aktivis terkenal...
Page 1 of 212
Powered by the people for the people