… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Santai

Pos Laju, kutipnya lambat.

Aku hangin. Bulan ni saja dah dekat empat kali aku dapat notis mintak maaf dari Pos Laju sebab hantaq barang time aku tadak kat rumah. Kemudian suruh aku pi collect kat satu tempat yang parking punya la susah, dan kawasan punyala sesak. Nak collect pulak mesti hari bekerja. Ok, time Pos Laju kerja, aku pun kerja. Time aku boleh pi collect ialah time aku tak kerja, iaitu bersamaan dengan time depa pun tak...

Merah ka? Hijau ka? Biru ka?

“Ini Shell, International company, banyak pandai!”, sorang pekerja Shell tegoq aku masa aku tengah layan pam minyak. Aku kata dia pekerja sebab nampak dia pakai vest dan baju stesen minyak tu. “Tengok, 30 ringgit, itu tangan boley dapat duit. Lagi banyak ringgit, lagi banyak boleh dapat itu duit”. Aku nganga sikit tak faham. Dia tunjuk kempen Shell pabenda tah kat papan sebelah gambaq...

Kitar Semula Bermula dari Kabinet

Tidak dinafikan lagi bahawa laki Rosmah bakal berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan pejuang Pemanasan Global, Al Gore. Ini kerana laki nombor dua Rosmah ini telah membuktikan pada seluruh rakyat Tanah Melayu bahawa dia amat prihatin dengan alam sekitar dengan memperkenalkan Teknologi Hijau melalui kementerian yang diubah nama iaitu kementerian Tenaga, Tekonlogi Hijau, dan Air (Energy, Green Technology,...

Geng Upin & Ipin

Aku baru lepas tengok filem “Geng” Upin dan Ipin malam jemaat lepas. Yang membuatkan aku tertarik nak tengok sebab aku memang suka siri 5 minit Upin dan Ipin kat Youtube. Aku tak pernah sempat tengok tivi. Terutama tivi free. Rugi tengok tivi free sebab dah habis duit bayaq kat Astro. Ianya mengisahkan dua budak yang banyak tanya tentang hal2 sekeliling. Komen ringkas aku tentang filem Geng :...

Now, everyone can own airport?

So, kenapa Tony tiba2 nak sangat bukak airport baru, sorry, airport sendiri kat Labu? Adakah sebab dia dah bosan dengan karenah birokrasi kerajaan, terutama MAB, melayan AirAsia sama seperti syarikat penerbangan lain, atau beliau nak bagitau seluruh dunia bahawa : “aku ada banyak duit, aku boleh buat apa yang aku suka”? Yang pastinya, dia mewar2kan pada semua bahawa sebab utama dia kelam kabut...

Best 2008 Financial Jokes

“Get my broker, Miss Jones.””Yes sir. Stock, or Pawn?”? The market may be bad, but I slept like a baby last night. I woke up every hour and cried.? The problem with investment bank balance sheets is that on the left side nothing is right and on the right side nothing is left. How do you find a good small-cap fund manager? Find a good large-cap fund manager, and wait. The credit...

…Yes we can!

Aku tengah dgr ucapan sulung presiden kulit hitam amerika yang baru menang pilihanraya di amerika. Yes they can. So do we…

Transparent bisnes

Aku tengah tunggu order kat kedai tomyam yang terkenal sekali di utara. Bukan sebab sedapnya atau pedasnya tomyam. Bukan jugak sebab garingnya atau likatnya kuah tiga rasa. Tapi sebab paling lambat prosesnya! Nak makan kat sini? Makan dulu kat rumah!
Page 2 of 212
Powered by the people for the people