… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.
Currently Browsing: Henpon

salatMK ke semi final! Alhamdulillah.

Bulan April haritu aku terpanggil untuk belajar J2ME sebab tiada applikasi solat yang percuma dalam BlackBerry, dan kedua, Celcom kata nak buat pertandingan BlackBerry Apps. Ambik masa dua bulan untuk siapkan salatMK, applikasi solat untuk semua pengguna BlackBerry. Dalam masa dok bangunkan app tu, rata jugak aku contact orang dalam Celcom tanya camana nak submit app untuk pertandingan? Jawapan yang aku terima...

salatMK – misi utama selesai

Setelah dua bulan mengadap Eclipse, dengan beribu2 lines of code, dan berat badan yang makin bertambah, salatMK akhirnya telah berjaya mencapai objektif utamanya : applikasi BlackBerry percuma untuk mengingatkan solat, dan penunjuk arah kiblat. Jumlah download keseluruhan salatMK sepanjang bulan Mei 2010 ialah sebanyak 30,000 lebih. Majoriti download dari Mobihand.com dan matkeri.net selain dari Getjar, Pocketgear,...

Polis diperbudakkan lagi oleh rakyat

Suasana di sekitar KL telah mula tegang bermula dari lepas Zohor tadi. Kawasan yang paling gamat ialah sekitar Sogo, yang merupakan ground zero peserta perhimpunan GMI. Yang menariknya setiap kali himpunan besar begini, Unit Amal dan pengurusan perhimpunan nyata sekali tidak pernah gagal mengawal situasi. Aku kagum. Betoi. Cekap. Taatnya mereka pd arahan, seolah2 mereka ni boleh ganti polis pasni. Himpunan kali...

BN akan bangun semula bila…

Mengenai keputusan pilihanraya KT, kali ni aku memilih untuk bersetuju dengan mahadet – tapi tak sepenuhnya – namun tetap ada titik pertemuan setuju antara aku dan mahadet. Aku setuju dengan pendapatnya bahawa keputusan KT adalah undi tidak percaya rakyat kepada BN. Mahadet melalut dengan lebih jauh lagi dengan menunjal kesalahan ke dahi Paklah. Tapi bab tu aku kurang bersetuju. Sebab bukan Paklah...

DingDang datang lagi!

Dan tiba2 Ezam muncul semula. Teringat iklan Mat Sentul dalam tivi satu masa dulu dengan taglinenya “DingDang datang lagi dengan kotak ajaib!”. Kali ni Mat Sentulnya ialah ameno, dan kotak ajaib yang dibawak oleh “DingDang” di terengganu ialah “bukti Anwar nak bekawan dengan Mahadet” yang di”dedahkan” olehnya dalam siri ceramah di Terengganu sekarang. Ezam a.k.a...

Senjata Israel ditaja oleh anda.

OKlah, aku rasa aku kena jugak cuit sikit pasai isu Gaza dan laknatullah Israel di blog kali ni. Bukan apa, dah ada nada2 “nakal” menuduh aku “berpendirian seperti Anwar” dalam isu ini – kononnya senyap kerana menyokong Israel. BOIKOT! Itu saja. Apa yang nak diboikot? Tengok link sebelah kanan blog ni, klik dan baca. BOIKOT! Aku dah sampaikan perkara ni lama sangat dah. Dalam forum...

Mutiara dalam tiram atau api dalam sekam?

Ramai yang mula memperkatakan tentang kedudukan dan masa depan BN bergantung pada pilihanraya kecil Kuala Terengganu. Para Nostradamus politik meramalkan jika BN kalah, mesej yang jelas daripada rakyat kepada gomen sangat clear – “Tak Nak”. Dan ada juga yang menilik bahawa masa depan laki nombor dua Rosmah juga akan gelap bilamana undi sokongan kepada PAS dilihat sebagai “undi protes”...

Kehabisan modanullazi.

Satu soalan untuk orang ameno : adakah anda menyokong Hudud? Ya atau Tidak? Aku tanya sebab kawan aku, seorang Cina berpegangan Atheis – tak pecaya Tuhan – bertanyakan soalan tu kat aku suatu ketika dulu. Aku jawab “Tak sokong, kot”. Aku letak “kot”, sebab aku masih reservekan lagi sangka baik terhadap mereka pada masa itu. Dia menyimpulkan soalan tu bilamana aku terangkan...

Pokok Jarak dan telaga minyak

So, apa penyebab harga minyak naik haritu? Naik sampai tak nampak hujung? Rata2 tuduh ‘spekulator’. Tapi kerajaan pulak sibuk dengan NGV dan pokok jarak untuk biodiesel. Bunyi macam minyak dah makin kurang dalam dunia. Petronas pun bukan main lagi dok project lost sebab kos tinggi kena cari minyak banyak lagi. Tiga bulan dulu, dunia dah macam nak habis minyak. Harga minyak pun naik mencanak2....

If you cannot convince them, confuse them!

Aku setuju bila KPN Musa Hasan menyatakan bahawa jenayah di negara kita makin menurun. Bukan setakat aku saja yang bersetuju, laki si Rosmah pun turut mengangguk betul. Walaupun statement ini disanggah hebat oleh Lim Kit Siang dalam parlimen, aku cuma mengandaikan Lim hanyalah sorang lagi rakyat Malaysia yang tak faham situasi. Pendapat Lim dipersetujui oleh ramai orang. Kata mereka, Malaysia semakin tak...
Page 1 of 712345...Last »
Powered by the people for the people