… dari tegap bertimpuh, baik rebah merempuh.

Outsource Rasis, Fitnah, dan Rahsia Negara

Ameno gila ‘outsource’ sekarang ni. Untuk orang yang menjajah negara dan menguruskannya secara korporat seperti ameno, outsource adalah penyelesaian mudah untuk meletakkan masalah dalaman difikir oleh pihak luaran.

Satu ketika beberapa tahun dulu, ada syarikat yang ‘gila outsource’ sampai ke tahap yang tinggal cuma CEO dan sekretari. Department yang lain habis dioutsourcenya. Secara umum, tujuan utama outsource ialah 1) syarikat boleh tumpu kepada perkara yang lebih mustahak – cari duit, 2) dipercayai outsource dapat menjimatkan sumber syarikat terutama kewangan dan sumber manusia.

Outsource jugak boleh berlaku dengan cara ‘mengkorporatkan jabatan’. Contohnya syarikat yang rasa bahawa jabatan IT banyak sangat sedut duit syarikat, maka syarikat koroporatkan (swastakan) jabatan tersebut dan IT, instead of buat kerja buta cukup bulan ambik gaji, akan charge syarikat setiap job yang dilakukan. IT tadi juga boleh keluar buat bisnes di luar. Maka syarikat sudah tidak perlu fikirkan tentang IT budget dan staff IT.

Tertarik dengan idea outsource ini agaknya, maka ameno cuba mengharung ‘lautan biru’ (blue ocean) dalam politik negara dengan mencuba kaedah ini.

Lately, kalau diamati dengan teliti, ameno telah outsourcekan core perjuangannya – rasis – kepada PERKOSA PERKASA. PERKASA sekarang, yang diketuai oleh Ibrahim ‘putera katak’ Ali, berjaya membawa PERKASA untuk menjadi lidah rasis ameno. Ameno sekarang tidak perlu fikirkan lagi tentang perjuangan rasisnya yang mendapat bantahan, bukan saja dari bangsa sendiri, malah dari ahli sendiri, sebab ianya telah dioutsourcekan kepada PERKASA. Apa saja perkara2 bangang berkaitan rasisme dan hasutan, Brahim akan men’champion’inya. Ameno boleh terus tumpu kepada rambut Rosmah perkara lain.

Perkara yang kedua ialah fitnah. Telah terbukti bahawa ameno gagal dalam usahanya menabur fitnah bilamana mereka membeli seketul dua mangkaq sengkek dari PR untuk memfitnah PR melalui pentas rasmi ameno. Terbukti dengan kemasukan Ezam dan gerombolan lainnya ke dalam ameno tidak lansung dipedulikan orang. Outsource ialah menyerahkan urusan kepada pihak lain, bukan urusan itu diuruskan oleh orang dalam. Maka Ezam gagal melaksanakan fitnah – kerana ianya tidak dioutsourcekan.

Sebab itu 4 MP terpaksa dibeli dan diternak di dalam kandang ‘Bebas’ untuk menfitnah. Jika mereka dalam kandang ameno, mereka akan sama seperti Ezam, tidak menyengat dan kurang kredibiliti. Hanya outsourcing sahaja yang – bagi ameno – dapat menarik perhatian rakyat. Nah, ameno boleh terus tembunkan Rosmah tumpu kepada perkara lain. Tugas fitnah telah pun dioutsource pada ‘Bebas’.

Ameno akan mula berkata PERKASA dan Bebas tiada kaitan dengan mereka. Malah, pada satu2 masa, mereka akan ‘bergaduh’ sesama sendiri untuk menampakkan ke’real’annya perkara ini. Harapannya rakyat akan terbodoh sekali lagi dengan trik outsource – yang kebetulan sangat digemari oleh mereka yang berada dalam bisnes perbankan (*hint*) – dan mula melihat ameno sebagai ‘liberal’ dan tidak rasis. Fitnah itu Bebas, rasis itu Perkasa. Ameno adalah wira. Ewwwaahhh.

Aku ada masalah dengan outsourcing? Tadak. Sebab aku pun sokong outsourcing. Mudahkan kerja aku. Ada masalah? Angkat talipon, jerkah saja. Ada permintaan? Angkat talipon, mintak saja. Kita bayaq. Nak apa, mintak. Janji ongkosnya cukup. Dan outsource ni lebih inovatif, sebab mereka yang bekerja dlm bisnes outsource ni harus sentiasa peka dan kreatif sebab kalau tidak, kompetitor lain akan hulur kepala. Terpaksa la diterminate kontrak. Bebas dan PERKASA akan lebih inovatif dan kreatif dalam approachnya demi untuk memastikan kelansungan kontrak dengan ameno.

Cuma masalah outsource ni satu jer, terlampau bergantung pada mereka yang akhirnya mengakibatkan mereka naik lemak dan menekan. Tambahan bila banyak rahsia diketahui dan ada dalam tangan. Bila2 saja, secara tiba2, ianya boleh ‘bocor sebab kecuaian staff’ atau ‘kelemahan kontrak’ jika tidak ‘ditangani dengan segera’. Ini akan bagi tekanan.

Ameno mungkin boleh atasi masalah PERKASA dan Bebas yang telah dioutsourcekan daripada menekan ameno untuk berada dalam keadaan payah. Mereka boleh outsourcekan C4.

Tetapi dengan syarikat yahudi laknatullah bernama APCO yang telah dioutsourcekan PR negara pada syarikat ini? How? Bagaimana jika betul 1Israel itu memang kerja APCO. Harus diingat bahawa orang kuat APCO juga adalah orang2 kuat Israel. Apakah strategi Malaysia untuk mengurangkan tekanan syarikat yang sayang Israel ini bilamana mereka mula menekan kita? Mereka dah tak main C4….

Outsoure telah mula menampakkan kelemahannya dan banyak syarikat perbankan dan syarikat korporat yang gila outsource dulu sudah mula realise bahawa ianya lebih banyak keburukan dari kebaikan. Operasi utama tidak boleh dioutsourcekan kerana tekanan kepada kerahsiaan adalah sangat tinggi. Kemungkinan ianya akan digunakan sebagain ‘ransom’ tidak dapat dielakkan.

Rasis, fitnah, dan jaringan bisnes dan contact adalah operasi utama ameno. Bila operasi utama ini mereka outsourcekan, tunggulah masa senak nanti bila masing2 perlukan sumber dan ameno sudah tidak sanggup menurutinya lagi.

Ingat, mereka ada C4 untuk selesaikan masalah dalaman negara. Tetapi untuk masalah yang disimpan di Israel?

Selamat bersidang kepada semua rakan2 di Parlimen Monggolia Malaysia!

matkeri
http://www.jahilgoblog.net

delicious | digg | reddit | facebook | technorati | stumbleupon | savetheurl

Comments are closed.

Powered by the people for the people